Royal Opera House – Verdi: Rigoletto
Zene

2022

Szereplők Luca Salsi, Rosa Feola, Javier Camarena, Evgeny Stavinsky, Aigul Akhmetshina, Phillip Rhodes, Dominic Sedgwick
Rendező Oliver Mears
Premier 2022. március 20.
Korhatár Korhatár nélkül megtekintethető. (0)
Időtartam 2 óra 45 perc

Oliver Mears rendező Verdi fajsúlyos tragédiájának új felfogásban színre vitt előadásával debütál a ROH-ban. A főszerepeket Luca Salsi, Rosa Feola és Javier Camaren alakítják, a karmester Stefano Montanari.

Az ártatlan lélek elbukása a központi témája Verdi fajsúlyos tragédiájának. Az ismert történetben Rigolettót, a szabados elvű mantovai gróf udvari bolondját megátkozza a gróf egyik áldozatának apja, amiért a bolond tiszteletlenül, harsányan kinevette a kárt vallottat. Amikor a gróf immár Rigoletto lányát, Gildát csábítja el, úgy tűnik, az átok beteljesül. Pompásan öltözött udvaroncok féktelen jókedvvel mulatoznak, folytatnak orgiákat Verdi részegítő, vad tánczenéjére. Az opera sok melódiája közül kiragyog a La donna è mobile érzéki ritmusával, amelyben a gróf elárulja, hogy megveti a nőket; Gilda érzékeny, szomorú kettőse Rigolettóval és a gróffal; továbbá a fergeteges, III. felvonásbeli kvartet, mely csodálatos harmóniában mossa össze a négy hangot, miközben a történet tragikus vége felé sodródik. Giuseppe Verdi 1855-ben azt írja, hogy a Rigoletto a legjobb operája. Át kellett magát verekednie a cenzúrán, hogy bemutathassa ‒ ugyanis a cenzor nem szívesen látott színpadon egy erkölcstelen uralkodót ‒, de az 1851-es kitörő siker Verdit igazolta. A Rigolettót 250 alkalommal játszották a rá következő 10 évben, és máig az egyik legnépszerűbb opera maradt.


JEGYINFORMÁCIÓK

Az opera és balett előadásokra a jegyár egységesen 2800 Ft.
Jegyek kaphatók Pólus mozi jegypénztárában és honlapján. Az online jegyvásárláshoz kérjük, görgessen az oldal aljára és kattintson az előadás időpontjára.

AZ ÉVAD TOVÁBBI ELŐADÁSAI

2022.02.20 15:00 Royal Opera House: Rómeó és Júlia
2022.03.20 15:00 Royal Opera House: Rigoletto
2022.04.24 15:00 Royal Opera House: Traviata
2022.05.29 15:00 Royal Opera House: Hattyúk tava

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.