Kedves Vendégeink! A moziban két új JEGY AUTOMATÁT helyeztünk el, amelyeknél sorbanállás nélkül lehet mozijegyet vásárolni (bankkártyás fizetéssel),
valamint az online lefoglalt jegyeket is át lehet venni. üdvözlettel: Pólus Mozi management

Pólus "Klasszik" Filmklub - 2001: Űrodüsszeia - 50. évfordulós vetítés
Pólus "Klasszik" Filmklub - 2001: Űrodüsszeia - 50. évfordulós vetítés
kaland, sci-fi
hamarosan
Pólus "Klasszik" Filmklub - 2001: Űrodüsszeia - 50. évfordulós vetítés
  • (2001: A Space Odyssey)

  • Rendező: Stanley Kubrick
  • Főszereplők: Keir Dullea, Douglas Rain, Vivian Kubrick, Gary Lockwood, William Sylvester
  • Időtartam: 2 óra 29 perc
  • Korhatár: 12 - Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
  • Bemutató: 2015.03.12.

 

Röviden a filmről

A kritikusok egybehangzó véleménye szerint erre az alkotásra különösen igaz, hogy aki nem látta mozivásznon, az nem is látta igazán.
50 évvel az eredeti bemutató után erre most újra lehetőség nyílik, a Pólus Mozi "Klasszik" Filmklubjában a meghívott vendégekkel való felvezető beszélgetés után levetítjük a 2001: Űrodüsszeia digitálisan felújított változatát, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az eseményre a Pólus Mozi Nagytermében kerül sor, a film így kivételesen nagy, 120m m2-es mozivásznon élvezhető. A film előtti beszélgetésen Csákvári Géza filmkritikussal, szakújságíróval és Kovács Gellért filmszerésszel beszélgetünk a mű keletkezéséről és hatásáról a filmművészetre.

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évmilliókkal később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban az űrhajót irányító HAL 9000 fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Stanley Kubrick 1968-ban bemutatott filmje túlnőtt mindazon, amit hasonló műfajban valaha néző moziban átélhetett. A 2001: Űrodüsszeia igazi filmtörténeti mérföldkő, monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrben utazó ember félelmetes víziójával évtizedekre kijelölte a tudományos-fantasztikus zsáner útját. Kubrick nélkül a Star Warstól a Gravitáción át Interstellarig egyik sci-fi világsiker sem úgy nézne ki, ahogy ma ismerjük. A Kék Duna keringő dallamára utazó űrhajó, az ijesztő egyszerűséget formázó monolit, az öntudatára ébredt mesterséges intelligencia és a transzcendens finálé olyan védjegyeivé váltak e filmeposznak, amely végtelen távlatokat nyit az emberi fantázia számára – nem csoda, hogy szimbólumrendszeréről, mondanivalójáról még manapság, fél évszázaddal később is születnek elemzések.

„A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe” – fogalmazta meg a forgatókönyvet jegyző Arthur C. Clarke, a sci-fi irodalom és a tudományos ismeretterjesztés világhírű alakja. aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. Zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss, Aram Hacsaturján és Ligeti György műveinek felhasználásával maga Kubrick állította össze, aki a zene mellett a látványterveket is felügyelte. A mai napig lenyűgöző, saját korát messze meghaladó technikai trükköket alkalmazó látványvilágért a rendező első és egyetlen Oscar díját kapta 1969-ben.

JEGYINFORMÁCIÓK

A Pólus Mozi Filmklub eseményére a belépő 1200 Ft. Jegyek kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján.
Erre az előadásra a várható nagy érdeklődés miatt online jegyfoglalás nem lehetséges.

 

Előzetes

Pólus "Klasszik" Filmklub - 2001: Űrodüsszeia - 50. évfordulós vetítés

 

Jegyrendelés

A film még nem található meg a műsoron, kérjük látogass vissza később.

Műsoron


A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013
Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.